3 sept. 2013

Antrenarea păsărilor tinere, Partea 1 - Acomodarea puilor


Acomodarea puilor de porumbei jucători este un important pas în procesul de instruire. Există diferite tehnici și metode pentru pregătirea porumbeilor în funcţie de tipul de crescătorie pe care îl aveţi. Personal utilizez o cuşcă de sârma pe care o pun deasupra crescătoriei de unde vor zbura. De obicei las puii după înţărcare să se obișnuiască cu noile condiții de viață 10 – 15 zile înainte de a fi eliberaţi pentru prima dată.

Pune păsările în cuşca de sârmă pe crescătorie dimineaţa. Asigura-te că pui şi o adăpătoare. Mîncare nu trebuie pusă. Nu vor avea nevoie de ea, şi oricum, va îngreuna procesul de instruire.

Cu excepția cazului în care vremea este rea sau am să fiu plecat pentru câteva ore, nu voi mai scoate păsările afară. Poţi să faci asta timp de 3 – 4 ore pe zi dacă nu ai mai mult timp la dispoziţie, dar cu cât îi laşi mai mult afară în ţarcul de sârmă cu atît mai repede ei îşi ia repere şi poţi să-i eliberezi mai devreme.

În timp ce se află afară trebuie să fi cu ochii în patru după pisici, câini, ulii sau alţi prădători care ar încerca să-ţi atace porumbeii. Orice sau oricine ar putea să-ţi mănânce porumbeii trebuie izgonit. (În nici un caz să nu foloseşti vreo capcană pentru a prinde o pasăre de pradă sau şi mai rău, să o împuşti. Dacă o faci rişti o amendă de 10.000 de dolari sau 6 luni de întemniţare! Pentru mai multe informaţii citeşte Legea privind Tratatul Păsărilor Migratoare.)
n.n. În România persoanele care braconează sau ucid păsări sălbatice riscă o amendă cuprinsă între 30.000 lei şi 60.000 lei sau închisoarea de la trei luni la un an

În această perioadă voi hrăni păsările doar atunci când le introduc înapoi în crescătorie. Motivul pentru care procedez în acest fel este acela de a le face să asocieze mâncarea cu intratul în crescătorie. Acest lucru îi va ajuta să intre mai repede înăuntru odată ce vor fi eliberaţi.

Înainte de introducerea păsărilor înapoi în crescătorie voi pune în tava pentru hrană o raţie completă de grăunţe. Voi lua câte un pui pe rând şi-l voi elibera.

Când fac acest lucru, fluier şi zdruncin cutiuţa cu mâncare pentru ca ei să asocieze fluieratul şi zăngănitul cu ora mesei. Mai târziu vor intra foarte repede atunci când o să audă fluieratul și sunetul produs de agitarea cutiuţei cu grăunţe.

Repet acest proces pentru 10 – 15 zile. În felul ăsta va deveni o obişnuinţă pentru ei şi vor ști ce să facă atunci când aud comenzile. Fluieratul şi zăngănitul înseamnă să intre imediat înăuntru pentru a mânca.

Articol preluat de pe www.roller-pigeon.com
Autor: Tony Chavarria
Traducerea şi adaptarea în limba română: Văcuţ Dorian Laurenţiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

rosii de Targoviste