4 sept. 2013

Antrenarea păsărilor tinere, Partea 2 - Prima eliberare


Înainte de a elibera echipa asigură-te că poţi petrece câteva ore alături de ei, poate e nevoie să ajuţi unele păsări să-şi găsească drumul spre crescătorie în caz că se dezorientează. Acest lucru ar putea dura ceva timp. Eliberarea pentru prima dată a porumbeilor tineri este un moment critic în procesul lor de instruire. Uneori lucrurile pot deveni dificile şi copleşitoare pentru tine cât şi pentru păsările tale.

Ai grijă să goneşti orice ar putea să sperie porumbeii. Altfel lucrurile se vor complica de fiecare dată când vrei să-i bagi înapoi în crescătorie. Cu cât va fi mai multă linişte cu atât va fi mai bine.

Un alt lucru FOARTE IMPORTANT este acela de a-i lăsa afară întotdeauna cu guşile goale. Când sunt sătui este foarte dificil să-i convingi să intre înapoi. În cazul ăsta pot rămâne pentru toată noaptea afară, pot sta pe stâlpii de telefonie sau pe casele vecinilor. Uite ce poţi face. Cu o zi înainte, nu-i hrăni deloc. Poţi chiar timp de 2 zile să nu-i hrăneşti (asigură-te că au apă la discreţie). Cu cât vor fi mai înfometaţi, cu atât mai receptivi vor fi la executarea comenzilor.

NOTĂ! Asigură-te că ei s-au obişnuit cu comenzile: fluieratul şi zăngănitul produs de cutiuţa cu mâncare. I-ai învăţat cu acest lucru pe o perioadă de 10 – 15 zile din momentul în care i-ai înţărcat.

Pentru început deschid uşor trapa de la sputnik, şi mă îndepărtez, lăsându-i pe ei singuri să-şi găsească calea de ieşire. Cei mai curajoşi o să iasă primii. Iar aceia mai sfioşi o să-i urmeze pe primii şi rând pe rând o să fie ieşiţi cu toţii.

Pentru început nu caut ca păsările să plece la zbor. Vreau doar să iasă afară şi să intre înăuntru. După aproximativ 20 – 30 de minute îi chem să intre. Pun jumătate din raţia de grăunţe în tava pentru hrană. Sunt atent tot timpul să nu fac mişcări bruşte sau zgomot fiindcă se pot speria şi înalţa înainte de a dori cu adevărat să-i zbor.

Fiindcă i-am învăţat cu fluieratul şi zăngănitul mă aştept ca ei să răspundă prompt. Mă poziţionez lângă crescătorie şi încep să fluier şi să agit cutiuţa cu mâncare. În momentul acela devin nerăbdători să intre înăuntru. Arunc uşor câteva grăunţe pe acoperişul crescătoriei, iar ei încep să se agite. Încerc să-i conduc spre sputnik. Unii îşi vor da seama imediat cum stă treaba, alţii mai greu. Trebuie să-i ghidezi până când sunt cu toţii în siguranţă înapoi în cuşcă. Unele păsări o să intre în câteva minute, în timp ce altele e probabil să intre în câteva ore.

Pe unii dintre pui va trebui să-i prinzi cu mână şi să-i introduci gentil în sputnik. Oricum, fă tot ce trebuie pentru a-i băga înăuntru. Aminteşte-ţi că un pui care nu este înfometat nu va răspunde comenzilor tale. Va trebui să așteptepți până când pasărea este suficient de înfometată să răspundă la comenzi.

Repetă acest proces timp de 2 – 3 zile pentru a fi sigur că ei ştiu ce au de făcut atunci când le dai comanda. Odată ce stăpâneşti acest procedeu eşti pregătit să treci la nivelul următor în pregătirea lor.

Articol preluat de pe www.roller-pigeon.com
Autor: Tony Chavarria
Traducerea şi adaptarea în limba română: Văcuţ Dorian Laurenţiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

rosii de Targoviste