4 sept. 2013

Antrenarea păsărilor tinere, Partea 3 – Primul zbor


Următorul pas foarte important în procesul de antrenare este înălţarea în aer a echipei. Poate că unele dintre păsările tale au făcut deja acest lucru aşa că poţi să sări peste partea asta...

Deschide trapa la sputnik ca de obicei, dar de data asta, în loc le permiţi să iasă pe cont propriu, îi sperii tu cu un steag având grijă să nu-i răneşti sau să te răneşti pe tine însuţi. Acest lucru nou îi va surprinde şi pentru început câţiva dintre ei, dacă nu toţi, vor zbura haotic. Nu-ţi face griji, e perfect normal. Ca fapt divers, te poţi aştepta ca ei să reacţioneze aşa câteva zile, de obicei vreo 10 zile!

Vor zbura în modul ăsta haotic până când, încet, încet, pasăre cu pasăre, se vor lega şi vor forma un stol care se va roti în jurul crescătoriei la o înălţime de câţiva zeci de metri. În primele două zile îi las să aterizeze atunci când doresc. Unii îi vor urma pe trândavi şi vor ateriza mai devreme decât trebuie, însă lasă-i în pace. Alţii vei observa că adoră să zboare în continuare.

Repetă acest proces zilnic. Începând cu a patra zi foloseşte steagul să sperii orice porumbel care coboară în 5 – 10 minute de la lansare. Trebuie să-i alungi de fiecare dată. Însă dacă vezi pe vreunul că este obosit sau panicat şi doreşte să aterizeze îl laşi s-o facă, altfel se lasă pe casele vecinilor sau pe stâlpii de telefonie şi se învaţă în acest fel.

Nu vrei ca ei să dezvolte o deprindere proastă, să aterizeze unde doresc. Trebuie să-ţi dezvolţi un instinct, să ştii când să acţionezi sau să te dai deoparte.

Fi conştient că nu toţi puii se vor comporta aşa. Probabil unii vor zbura în mod corespunzător încă de la început, iar alţii vor trebui încurajaţi să se înalţe. Pe cât este posibil, notează atât pe cei buni cât şi pe cei care creează probleme.

Articol preluat de pe www.roller-pigeon.com
Autor: Tony Chavarria
Traducerea şi adaptarea în limba română: Văcuţ Dorian Laurenţiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

rosii de Targoviste